Tábor je za námi

Tábor maminek s dětmi

I letos jsme se dočkali oblíbeného tábora pro maminky s malými dětmi. Tento ročník byl výjezdní a uskutečnil se v Jasenní na turistické základně DDM v Jablunkově od 7. – 9.9.2015. Bylo nás asi 15 maminek a kolem 30 dětíJ Některé maminky zde trávily s dětmi i noc a spousta dalších s malými dětmi opět dojížděla. Stejně jako asi letos všem táborům nám počasí víc než přálo a tropické maxima se nás držela zuby nehty. Celý den jsme se proto dle rotace stínu přesunovali a hledali útočiště jak pro sebe tak naše ratolesti, kterým to ale vůbec nevadilo.

 Organizátorky však byly připraveny a proto jsme měli k dispozici bazénky, stínidla, přesunovací deky a spoustu hraček, osvěžení v podobě nápojů, nanuků či sladkého melounu. Každý den jsme s maminkami měly čas soustředit se na studium knihy Rút  - s výkladem nám posloužily sestry Šárka K., Martina P. a Vanda S. a děti měly během této doby lekci o zvířátkách (oslíkovi, orlovi a hadu). Ke každé lekci si dopoledne vytvořily zvířátko z papíru a odpoledne maňásky z ponožek (ze kterých nebyly nadšené jen děti;). Po skvělém obědě, se kterým nám pomáhaly sestry Eva W. a Bronislava B. a také tatínkové Petr F. a Stasio S., následoval polední klid. Z některých pokojů se ozývalo spokojené dřímání dětí, jinde zpěv, anebo cinkání hrnků s kávou a poklidné rozhovory bez štěbetání dětí, které jinak neustalo.

Odpoledne jsme se první den statečně vydaly na procházku, během níž děti plnily úkoly a dostávaly razítka, které následně proměnily ve sladkou tečku – statečně, jelikož jít kamkoliv v 36-38 stupňovém vedru s  bandou předškolních dětí, je hrdinství.  Druhý den už jsme aktivity přesunuly do přilehlé zahrady, kde na naše ratolesti čekaly úkoly prověřující jejich zdatnost. Večer pak na děti čekal výlet na místní farmu, kde je povozili koníci. Závěrečné odpoledne již tradičně patřilo společnému opékání párků s tatínky, které stejně jako loni skončilo v troubě – loni kvůli dešti, letos kvůli tropům. Na děti čekalo překvapení v podobě skákacích hradů a odměn od úchvatných tetiček, které za vším staly a do nejmenších drobností vymyslely a za to vám, ženy statečné, (Lidzia S., Lenka S., Ester R. a Věrka F.) patři naše díky a obdiv. Po celou dobu nám s drobotinou pomáhaly i Ellen a Eunika R. a Noemi S., a že to byla pěkná fuškaJ  A jestli se líbilo dětem? Po příjezdu Tobi v pondělí ráno čekal nachystaný, a že prý jede na program… „ A kam, Tobi?“ ptám se… „ No přece za tetama…“  Tak příští rok třeba i s vámi…

fotografie níže + ve fotogalerii Tábor 2015